Mer Pengar
En blogg från c.nu

Snabbspara - så här gör du

7 februari, 2022 - 10:20Inga kommentarer

Det är en sak att blicka framåt i tiden, göra planer och dra upp strategier för hur man vill ha livet om 5 år eller kanske 10 år. Samtidigt vill man gärna ha snabb effekt direkt så att man kommer igång. Precis så är det med sparande! 

Om man med snabba och effektiva knep kan sätta bollen i rullning blir det roligare att ta hand om sina pengar och roligare att följa sina långsiktiga planer. Här tänkte jag ge några snabba tips på hur du kan snabbspara.

Minska på alla de små inköpen

Du har säkert hört att även en liten läcka kan sänka ett stort skepp. Det ligger väldigt mycket i det och liknelsen kan utan problem appliceras på sparande och investeringar. Även små utgifter kan ställa till det för ekonomin, särskilt om de återkommer kanske varje dag eller vecka. Försök att identifiera och bli kvitt små inköp i vardagen för att enklare kunna spara.

Jämför priser

Tänk dig att du står i mataffären och ska plocka ner matvaror för ett par dagar. Kanske går du vant igenom korridorerna och plockar ner de varor du alltid brukar köpa? Tänk dig att du stannar till vid varje vara och tittar på priset. Kanske jämför med den likvärdiga varan bredvid? Den här medvetenheten kan göra att du sparar en hel del pengar.

Sluta handla

Det här tipset har jag också med på förstasidan, men det är så bra att det får plats här också. Ett snabbare tips för att spara finns nämligen inte! Sluta handla för att spara. Vad menas då egentligen? Du ska självklart inte sluta handla helt (då svälter du ju!) men du kan helt skippa allt annat än mat i exempelvis en vecka eller månad.

Kika över lånen - skaffa ett större lån

Det finns en grundprincip inom all långivning som går ut på att kostnaden för lånet (räntor, avgifter m m) minskar med ökad storlek. Kort sagt är det dyrare att betala av på tre smålån på 10 000 kr vardera än vad det är att betala av ett lån på 30 000 kr. Om du har lån kan du försöka få till ett större lån och på så sätt minska dina lånekostnader.

Planera dina köp

Spontanköp när du är hungrig kan göra stora hål i plånboken. Dålig middagsplanering kan göra att du köper dyr hämtmat. Att planera matinköp är en riktigt smart väg att gå för att spara pengar.

Betala av på dina lån så snabbt du kan

På varje lån ska du betala amortering (på själva skuldbeloppet) och ränta. Ju mer du får ner skulden desto mindre betalar du i ränta. Det är därför smarta att försöka betala av så mycket som möjligt så snabbt som möjligt. Och, kom ihåg att betala av det dyraste lånet först.

Ställ bilen och gå!

Bilen är bekväm, men den är också väldigt dyr. Första frågan: behöver du verkligen en bil? Andra frågan: behöver du använda den i den utsträckning du gör just nu? 


Kommentarer

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post syns inte i kommentaren.

Din epost syns inte utåt.

Ej robot-test

Var god svara på frågan nedan för att bevisa att du inte är en robot.

Skriv ett land som ingår i Norden